The Bulldog™

De woonkamer van Amsterdam
Wat The Bulldog™ uniek maakt, is niet de beroemde naam, het iconische logo of de populaire producten; het is het gevoel dat je krijgt als je naar binnen stapt. Op alle in Amsterdam en op onze vele locaties over de hele wereld, is de typische The Bulldog-sfeer te ervaren.

Iedereen is welkom bij The Bulldog, de Huiskamer van Amsterdam. Hier ben je altijd vrij om je thuis te voelen, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt.

Henk de Vries richtte The Bulldog in 1975 op met een missie: “Ik wil een huiskamersfeer creëren. Een goede sfeer, ontspannen. Een plek waar mensen kunnen roken, praten en zich goed voelen. Beter dan dat wordt het gewoon niet.”

Zelfs na bijna vijftig jaar is The Bulldog nog steeds trouw aan deze missie. We zetten ons in om zorg te bieden, door een veilige omgeving te bieden en door middel van donaties en praktische zorg voor de minderbedeelden.

Hoe het is begonnen
Het zaadje voor de eerste coffeeshop ter wereld werd in 1970 geplant, op het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos in Rotterdam, ‘de Woodstock van Nederland’. Henk had wat te roken meegenomen voor zijn vrienden, maar hij merkte al snel dat ze zijn spullen aan het verkopen waren.

Henk besefte toen hoe gemakkelijk het was om wiet te verkopen. Hij haastte zich terug naar Amsterdam om nog veel meer mee te nemen, gevuld in luciferdoosjes. Terug in het Kralingse Bos begon Henk zijn spullen te verkopen aan de festivalgangers, totdat twee politieagenten op hem afkwamen en hem dreigden te arresteren wegens illegale verkoop van cannabis.

Op dat moment greep festivalorganisator Koos Zwart in. Hij vertelde de agenten dat Henk zijn product op het festivalterrein mocht verkopen en uiteindelijk gaf de politie het op. Koos begon zelfs Henks ‘winkel’ te promoten met een openbare aankondiging.

Dit was eigenlijk de eerste keer dat iemand legaal cannabis verkocht in Nederland en tegelijkertijd was het het begin van Henks pionierswerk.

Van een vochtige kelder in een steeg naar een imperium
Begin jaren '70 hadden harddrugs een verwoestende uitwerking op de straten van Amsterdam. Het deed Henk pijn om zijn buren en vrienden te zien lijden onder hun verslaving. Hij besloot in actie te komen en gooide alle inventaris van de seksshop die hij van zijn vader had geërfd in de gracht.

Zijn antwoord op het barre klimaat van die tijd was het openen van de allereerste coffeeshop, een plek waar harddrugs verboden terrein waren (en nog steeds zijn!) en waar mensen konden ontspannen, roken, iets drinken en lachen.

De eerste jaren werd Henk het middelpunt van de lokale politie. Overval op overval vond plaats tijdens de eerste jaren dat er werd geopereerd vanuit de kelder van waar The Bulldog nog steeds staat. Henk hield zich aan een belofte aan de bezoekers die naar het politiebureau werden gebracht, na een half uur vastgehouden te hebben konden ze terugkeren en vervangend krijgen van wat de politie van hen had afgenomen.

Door de politie op deze manier onvermoeibaar te frustreren, werden de eerste stappen richting het blinde-ogen-beleid gezet. In 1976 werd het gebruik van softdrugs in Nederland officieel gedoogd. De strijd van Henk was succesvol, maar er was veel lef en doorzettingsvermogen voor nodig. Je overtreedt de regels om de regels te creëren.

Na een moeizame start groeide The Bulldog gestaag uit tot een wereldwijd merk en een van de iconen van Amsterdam. De opening in 1985 van The Palace aan het Leidseplein: een grand café/coffeeshop in een voormalig politiebureau, was een andere mijlpaal in onze geschiedenis. De bars en coffeeshops werden wereldwijd bekend en geliefd en trokken niet alleen de lokale bevolking aan, maar ook toeristen en wereldberoemde beroemdheden die werden aangetrokken door onze open en ontspannen sfeer.

En ze zijn nooit gestopt met het verleggen van grenzen, door The Bulldog naar nieuwe locaties over de hele wereld te brengen, door de succesvolle lijn van merkkleding, accessoires en 420-uitrusting te lanceren en door samen te werken met spannende merken.

Voor alle informatie kun je terecht op de website van The Bulldog™.

(Bron: The Bulldog™)